Wat is een manueeltherapeut?

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manueeltherapie heeft gevolgd. Zowel Claudi van Doorn als Marjon van Doorn hebben deze  opleiding aan de SOMT gedaan. Inmiddels hebben zij beiden hun master opleiding in de manuele therapie afgerond. De NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie) is een lidvereniging van het KNGF. Leden zijn verplicht tot het volgen van bij- en nascholing, waarmee men voldoet aan de registratie- en herregistratievoorwaarden.

Wat is manuele therapie?
De manueeltherapeut houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Dat wil zeggen de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

Veel voorkomende klachten die de manueeltherapeut behandelt zijn:
hoofd-en nekpijn;
nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
klachten hoog in de rug met rib-en borstpijn;
artrose b.v. van de heup; lage rugklachten die eventueel uitstralen in de benen;
bepaalde vormen van duizeligheid en kaakklachten gecombineerd met nekklachten.

Met behulp van manueeltherapie kan de stoornis van gewrichten verholpen of sterk verminderd worden. Dit doet de M.T. door middel van passief mobiliserende technieken of een korte impulsbeweging (manipulatie ofwel ”kraken” ). Dit geheel wordt ondersteund met adviezen en oefentherapie.

Wanneer manuele therapie?
Manuele Therapie is geschikt voor klachten die, behalve pijn, ook gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten. Of manuele therapie geschikt is om uw klacht te verhelpen, moet blijken uit het lichamelijk onderzoek.

Neem contact op